Wijnweetjes…

Weet je alles van wijn? Wil je alles weten van wijn? Ben je op een borrel of feestje en komt het onderwerp “wijn” aan bod, en nu?

Hier gewoon een paar leuke weetjes over wijn! Wil je meer weetjes weten? Contact mij via de button!

Wijnweetjes:

  • Rosé maken is wettelijk in Europa alleen maar gemaakt van de blauwe druiven. Men mag niet rode en witte wijn mengen. Behalve in de Champagnestreek, zij mogen wat rode wijn aan de witte champagne toevoegen om zo rosé te verkrijgen. In de rest van de wereld mag men alles mengen….
  • Om goede wijn te maken van goede druiven gebruiken de wijnboeren pas de druiven die in het 4e jaar zijn geoogst. De jongere druiven zijn meestal nog niet volwaardig genoeg om goede wijn van te maken.
  • Ijsklontjes in de wijn, HELP!!! Als de wijn te warm is wordt het lastig om ’t weer terug in de fles te doen. Dan maar een klontje ijs erin, of niet? Alles mag, je verdunt de wijn uiteraard met water dus smakelijker wordt ’t op zich niet. Is het erg, ach… Als jij het oké vind? Prima toch? De wijnmensen vinden dit maar niks en zonde van de wijn…😇
  • “Rode wijn moet je op kamertemperatuur schenken” Je moet weten dat deze term al eeuwenoud is en in een kasteel 🏰 van toen er een andere en koudere temperatuur was van 15-16 graden. Nu is alles gezellig warm op 19-20-21 graden. Dit laatste is als basis eigenlijk te warm. Hierdoor komt de alcohol eerder uit je glas dan de fijne geuren van de wijn. Als je de wijn koeler serveert warmt hij beetje bij beetje op en verrast je met steeds andere geuren en bij elke slok met nog meer smaken omdat het glas langzaam op onze kamertemperatuur komt!
  • “Witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees”. Mooie term die klopt op zich, maar waarom niet andersom? Hoe gaaf is het om bijvoorbeeld een gekoelde rode wijn, bij voorkeur zonder houtrijping, te serveren bij een mooie stevige vis van de grill? Kalfsvlees met een witte wijn gemaakt van bijvoorbeeld Viognier, niet te koud geserveerd voor de mooie aroma`s! Kortom, laat je creativiteit los en ben niet te bang om wat buiten de gebaande paden te doen! “Kwaliteit en kwaliteit vinden het altijd goed samen, welke kleur ook….”
  • Have fun!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X